Seed Search Service
Home / Gardening

Luchtreiniger gebruiken

Een luchtreiniger kan erg handig zijn als jij een huis hebt waar je ontzettend veel stof in kunt vinden. Stof is nooit echt fijn om te hebben, ook is een vieze lucht niet goed voor je gezondheid. Het kan dan ook zomaar zijn dat je last krijgt van je keel of van je longen. Een manier om dit op te lossen is door een luchtreiniger te gebruiken. De vraag is alleen, hoe doe je dit dan precies? Dat is precies de vraag die wij door middel van dit artikel willen beantwoorden, lees dus maar snel verder!

Hoe moet je een luchtreiniger gebruiken?

Een luchtreiniger is ontworpen om de luchtdeeltjes te scheiden: de slechte die worden namelijk van de goede gescheiden. Dit zorgt er als het ware voor dat de lucht gezuiverd wordt. Ook is het zo dat een huis van bijvoorbeeld een roker weer schoon kan worden, iets wat toch wel handig is. Er zijn eigenlijk twee voor de hand liggende manieren waarop een luchtreiniger werkt. De eerste is een mechanische filter. Dan heb je ook nog een elektrostatische filter.

Zogenaamde HEPA-filters (High Efficiency Particulate Air, dit is ook wel een industriestandaard qua filter van deeltjes uit lucht) zijn mechanische luchtfilters. Dat wil zeggen dat lucht recht door het fijne gaas wordt geduwd, wat de schadelijke en irriterende deeltjes opvangt. Een paar voorbeelden zijn pollen, huidschilfers van huisdieren, huisstofmijt en tabaksrook. De meeste luchtreinigers gebruiken HEPA-filters. Bij elektrostatische luchtfilters wordt echter een elektrische lading toegepast om de aantrekking te verhogen van de schadelijke luchtdeeltjes en de vezels van de filter. Bij passieve elektrostatische luchtfiltering krijgt de filter een lading mee bij de productie, waardoor de efficiëntie zeer sterk is in het begin, maar deze afneemt naarmate de lading geleidelijk zal afnemen. Deze efficiëntie wordt hoog gehouden bij actievere elektrostatische luchtfiltering, hier gaan de filtervezels of luchtdeeltjes namelijk met een lading werken tijdens het gebruik.

Tips voor het gebruik

Er zijn wel een paar tips die we jou mee kunnen geven voor je een luchtreiniger moet gebruiken. Zo is het handig als je de luchtreiniger op een plek zet waar hij geschikt voor is. Immers, een reiniger die gemaakt is voor een kleine ruimte kun je niet zomaar in een kantoor zetten. Het bereik is hier immers niet groot genoeg voor. Ook moet je wel zorgen dat je een goed apparaat in handen hebt, kies dus eerder voor een iets kwalitatievere versie. Zo weet je tenminste zeker dat alles wel naar behoren zal werken. Dit zijn natuurlijk een beetje standaard dingen, maar het zijn wel dingen die je moet onthouden voordat je daadwerkelijk een reiniger koopt. Je kunt nog veel meer informatie vinden, check hier dus voor Luchtreinigeradvies. Hier worden al je vragen beantwoord, zo hoef je ook niet meer met grote zorgen te zitten.