Seed Search Service
Home / Gardening

De schutting goed onderhouden doe je zo!

Een houten schutting geeft de tuin een natuurlijke uitstraling. Echter wordt het hout snel aangetast door weersinvloeden. Om een verslechtering van het hout tegen te gaan, zal het juiste onderhoud nodig zijn.

De levensduur van een schutting wordt vaak geschat op 10 jaar. Toch is het mogelijk de schutting enkele jaren langer te behouden; een schutting zal niet veel schade oplopen als het goed onderhouden wordt.

Soort

Bij de aanschaf van een nieuwe schutting zal het de aandacht al hebben getrokken; er zijn verschillende soorten hout. Een hardhouten schutting zal niet direct onderhoud nodig hebben, een schutting van zachthout wel. Het wordt aanbevolen de schutting bij levering direct te beitsen. Het beits zal in het hout trekken, waardoor zowel de binnen- als buitenkant beschermt is tegen alle weersinvloeden. Belangrijk is om, bij een schutting, te kiezen voor transparante beits, om de kleur van de schutting te behouden.

Schoonmaken

Na een tijd zal de kans op spatwater en groene aanslag vergroten. Het is daarom essentieel elk seizoen de schutting een schoonmaakbeurt te geven. Het wordt hierbij afgeraden te werk te gaan met een hogedrukreiniger, de reiniger zal mogelijk lelijke strepen geven die niet gemakkelijk te verwijderen zijn. Bovendien zal het hout licht beschadigd worden aan het oppervlak, waardoor de groene aanslag na de schoonmaakbeurt nog gemakkelijker hecht. Het schoonmaken is voldoende door enkel met een borstel of afwaskwast te schrobben. Het gebruik van een gewone tuinslang zal de schutting geen schade brengen.

Beitsen

Het beits behoudt zijn kwaliteit voor enkele jaren. Een goede laag zal ruim 3 jaar lang meegaan, in de meeste gevallen zelfs 5 jaar. Na deze jaren zal er een nieuwe laag beits aangebracht moeten worden. Voor het mooiste resultaat is het verstandig dezelfde kleur en soort beits te gebruiken, zodat de eigenschappen overeenkomen. Om te beitsen zal de schutting alleen geschuurd moeten worden voor een mooie onderlaag, verdere voorbereidingen zijn niet nodig.

 

http://moosefarg.nl