Seed Search Service
Home / Gardening

De keuze voor een looppoort

Als je bezig bent met het kiezen voor een omheining van je terrein dan kan een loopport niet ontbreken. De looppoort zorgt ervoor dat je eenvoudig toegang hebt tot je terrein of tuin. In dit artikel lees je alles wat je moet weten als je een poort wil aanschaffen voor in jouw hekwerk of schutting. Dit zal ervoor zorgen dat je weet of je voor een looppoort moet gaan of eventueel voor een ander soort poort.

 

De looppoort

Een looppoort is een deur voor je hekwerk of schutting van ongeveer een meter breed en verschillende hoogtes. Deze poort is gemaakt voor voetgangers en niet voor auto’s. Voor een weiland of voor- en achtertuin is dit een prima optie om een doorgang te creëren. Vaak is de looppoort een draai- of klapdeur. Om de poort af te sluiten wordt er gebruik gemaakt van een simpel cilinderslot en in sommige gevallen een hangslot.

 

Materialen voor een looppoort

Een looppoort is vaak gemaakt van hout of metaal. Het hout dat wordt gebruikt is geïmpregneerd of hardhout. Geïmpregneerd hout is behandeld zodat het minder snel gaat rotten en beschimmelen. Dit hout gaat zo’n 10 tot 15 jaar mee en is een stuk goedkoper dan hardhout. Hardhout daarentegen gaat meer dan 25 jaar mee en is van nature al beschermt tegen het rotten en beschimmelen. Wel kan je het hardhout behandelen met speciale oliën zodat het niet vergrijst na verloop van tijd.

 

Naast de houten poorten heb je ook de metalen poorten. Het metaal dat doorgaans wordt gebruikt is ijzer. Het ijzer is verzinkt zodat het beschermd is tegen roest. Om de looppoort geheel onderhoudsvrij te maken kan je het ook nog laten poedercoaten. Met dit proces wordt er poederverf aangebracht waarna het wordt gebakken. Door het bakken hecht het poeder goed aan het metaal.

 

Dit zijn in hoofdlijnen de belangrijkste dingen over de looppoort. Is een looppoort te klein? Dan kan je het beste kijken naar een draaipoort of schuifpoort.