Seed Search Service
Mode en Kleding

Het verschil tussen volnerfleer en topnerfleer

Volnerfleer komt van de bovenlaag van de huid. Het omvat alle nerven die erbij horen – vandaar de naam volnerfleder. Dit type leer behoudt de inherente taaiheid, maar ook de onvolkomenheden, omdat er geen oppervlakteveranderingen of splitsing zijn.

Het is de hoogste kwaliteit leer en het enige leer dat geschikt is voor veel artikelen, bijvoorbeeld een Cowboysbag portemonnee die je overal mee kunt nemen. Het is dus ook het duurste. Het werken met dit lederen materiaal is een uitdaging. Het absorbeert lichaamsolie en ontwikkelt in de loop van de tijd een patina – een eigenschap die aan de populariteit van het materiaal bijdraagt.

Topkorrel is de op één na hoogste graad van leder. Meestal wordt voor het verkrijgen van topnerfleer de toplaag van de huid van onzuivere huiden gespleten. Het oppervlak wordt geschuurd om de inherente onvolkomenheden weg te werken. Pigmentatie of vlekken geven het leder een aantrekkelijk uiterlijk.

Dit maakt het topnerfleer ook gladder en flexibeler dan de volle nerf. Hoewel dit soort leer sterk en duurzaam is, heeft het de neiging om permanent uit te rekken in de loop van de tijd. Het wordt gebruikt voor de productie van suède en nubuck. De meeste high-end producten, zoals handtassen en jassen, bestaan uit topnerfleer.