Seed Search Service
Image default
Aanbiedingen

Zonder zuurstofplanten happen vissen naar lucht

U heeft weinig tot geen zuurstofplanten in uw vijver? Ziet u wel eens dat uw vissen naar luchthappen aan het oppervlak van uw vijver? Onmiddellijke actie is vereist. Uw vissen proberen geen gedag te zeggen, ze proberen u te vertellen dat ze in de overlevingsmodus zitten. De reden dat ze aan het oppervlak proberen te ademen is een gebrek aan zuurstof in het water. Als u ziet dat uw vissen naar lucht happen, moet u het water direct en snel van zuurstof voorzien door bijvoorbeeld een waterpomp aan te zetten en het water in de lucht te spuiten, zodat het zuurstof krijgt en vervolgens in de vijver terechtkomt. Een gedeeltelijke waterverversing is ook aan te raden. Heeft het water een temperatuurverschil van meer dan 10 graden, verdeel dit proces dan over meerdere uren.

Zuurstofplanten zijn noodzakelijk voor een heldere, gezonde vijver

De lage zuurstofniveaus zijn vooral te wijten aan een gebrek aan zuurstofplanten, beluchting of een slechte waterkwaliteit, wat de vissen dan kan belasten. Deze stress vertraagt hun immuunsysteem en maakt hen kwetsbaar voor parasieten en ziekten. Maar u kunt dit voorkomen door het water te beluchten en de waterkwaliteit glashelder te houden met o.a. voldoende zuurstofplanten.

Vissen kunnen niet zonder

Vissen hebben afhankelijk van het seizoen verschillende hoeveelheden zuurstof nodig. In de winter hebben ze minder nodig omdat ze een winterslaap houden, maar in de zomermaanden, wanneer ze het meest actief zijn, eisen ze een hogere hoeveelheid. Bij warmere temperaturen houdt het water minder zuurstof vast, waardoor het waterleven moet concurreren om het weinige dat overblijft. U kunt vijverplanten toevoegen, die overdag op natuurlijke wijze zuurstof aan het water afgeven.

Gezond ecosysteem

Vijverplanten spelen een grote rol in het behoud van een evenwicht van gunstige voedingsstoffen, het verstrekken van zuurstof, natuurlijke filtratie en schaduw, en ook het voorkomen van de groei van algen. Waterplanten beperken de algengroei door schaduw te bieden die overtollig zonlicht tegenhoudt, waardoor de fotosynthese van algen wordt beperkt. De schaduw zorgt ook voor afkoeling van de watertemperatuur. De planten geven zuurstof af aan de vijver, waardoor het water goed wordt belucht. Waterplanten met een hoge opname van voedingsstoffen zijn zeer nuttig en helpen bij de helderheid van het water.

Dit en veel meer leest u op de website van Vijverhandboek waar u vast uw antwoord vindt op al uw vragen.