Seed Search Service
Image default
Aanbiedingen

Lupine

De Lupine, die ook wel Lupinus wordt genoemd valt niet in het rijtje van bijzondere planten want daar ziet hij er te gewoon vooruit. Toch is het wel een bijzondere plant, het is een plant die makkelijk groeit en geen steun nodig heeft. Hij bloeit langgdurig, met stevige holle stengels in mooie en heldere kleuren die een border of jezelf een lekkere oppepper kunnen geven.

De betekenis van Lupinus is ‘Wolfachtig’. De plant heeft deze naam gekregen omdat de zaden een bittere smaak hebben en daarom alleen geschikt voor wolven zouden zijn. Als je de lupine zaden rauw eet dan kun je irritaties aan de maag krijgen. Er zijn later ook Lupines ontwikkelt die geen bittere zaden hebben, die worden ook wel zoete Lupines genoemd. Op het moment word er veel lupinemeel gebruikt in pasta en bijvoorbeeld koekjes. Er zit namelijk vitamine b12 die door het menselijk lichaam wordt opgenomen, en dus belangrijk is voor mensen die vegetariër zijn.

De lupine zaden is een vlinderbloemige plant, veel van dat soort planten is in staat om stikstof uit de lucht te binden. De stikstof wordt opgeslagen in de wortels van de plant. Vroeger werden de lupines aan het eind van het seizoen omgeploegd, zo werd de lupine als groenbemester gebruikt. Het bovenste gedeelte werd als veevoer gebruikt, zo ging er niets van de plant verloren.

Dat de lupine nu ook veel voor de sier gebruikt wordt en dus ook steeds meer in tuinen wordt gezien hebben we te danken aan George Russell. De Russel-hybriden zijn het resultaat van kruisingswerk. Die heeft Russel de vorige eeuw op de markt gebracht. Er is nog nooit zoveel kleuren mogelijk geweest bij Lupines, er bestaan zelfs lupines met twee of drie kleuren. De carrière als tuinplant is voor de lupine begonnen.