Seed Search Service
Home / Gardening

De isolatiewaarde van rieten daken

Rieten daken. Het is een mooie verschijning; een mooi huis met als toppunt (letterlijk en figuurlijk) een rieten dak. Het brengt de woning een gezellige sfeer en uitstraling. Het riet werd vroeger gebruikt om boerderijen mee te bedekken, tegenwoordig wordt het gezien als toevoeging van de waarde aan het huis.

Een rieten dakbedekking laat mensen vaak verbazen over de onbekende functies waarover de natuurlijke daken beheren. Door vele aanpassingen zijn de daken rondom het brandgevaar erg veilig gemaakt. Bovendien beschikt een rieten dak over een isolerende werking. Door ontwikkelingen door de jaren heen zijn de daken geschikt om de warmte binnenshuis te behouden.

Isolatiewaarde

Een rieten dak blijkt enorm goed te isoleren. Zo zeggen eigenaren van woningen met een rieten dak dat het ’s zomers lekker koel is en ’s winters lekker warm. De isolatiewaarde wordt bepaald door de hoeveelheid stilstaande lucht die in een rieten dak aanwezig is. De rieten daken hebben in loop der jaren twee kapconstructies ondervonden. Zo verschilt de constructie bij een schroef- en traditioneel gebonden dak. Het soort constructie heeft grote invloed op de isolatiewaarde, zowel op het moment van aanleg als de jaren die volgen.

Isolerende werking

Een traditioneel dak zal beschikken over een open kapconstructie, dat naderhand van binnenuit extra isolatiemateriaal onder de kap nodig heeft om de isolatie te behouden. Een gesloten constructie, oftewel een schroefdak, zal echter wel voldoende isoleren, doordat de wind geen mogelijkheid heeft door het dak heen te blazen. Dit is te verklaren doordat er bij een schroefdak extra platen zijn bevestigd.

Voor een goede isolatiewaarde is het dus aan te raden te kiezen voor een schroefdak, oftewel een gesloten constructie. De constructie garandeert vele jaren voldoende isolatie, waarvan zowel de eigenaar als energiekosten van kunnen profiteren.

 

http://rietwerk.nl