Seed Search Service
Image default
Huishoudelijk

Waarom is vitamine B12 belangrijk?

Vitamine B12 is een essentiële voedingsstof die het lichaam helpt DNA aan te maken, de hersenen en het zenuwstelsel voedt en helpt bij de vorming van gezonde rode bloedcellen. De voedingsstof komt van nature voor in vlees, vis en zuivelproducten en kan worden aangemaakt in een laboratorium.

Sommige mensen hebben een tekort aan een eiwit dat het lichaam helpt vitamine B12 uit voedsel en supplementen op te nemen. Een tekort aan B12 kan je een hoger risico geven op een bepaalde vorm van bloedarmoede waardoor je je zwak en moe voelt.

Vitamine B12 speelt een rol bij de productie van serotonine, dus een tekort kan verband houden met klinische depressie. In één onderzoek bleek dat gehandicapte oudere vrouwen met een B12-tekort twee keer zoveel kans hadden op een ernstige depressie als vrouwen zonder een tekort. Bovendien zijn hoge vitamine B12-spiegels in verband gebracht met betere kansen op herstel van een depressieve stoornis.

Suppletie met vitamine B12 zou homocysteïne in de bloedbaan verlagen, wat leeftijdsgebonden maculadegeneratie kan helpen voorkomen, een oogziekte die blindheid kan veroorzaken bij oudere volwassenen. In een onderzoek onder 5.000 vrouwen van 40 jaar en ouder hadden degenen die supplementen namen met vitamine B12, B6 en foliumzuur 34% minder gevallen van maculadegeneratie na zeven jaar dan een placebogroep. Hun risico op ernstige degeneratie was 41% lager.

Als een vrouw een vitamine B12-tekort heeft in de vroege stadia van de zwangerschap, loopt haar kind een verhoogd risico op neurale buisgeboorteafwijkingen en een laag geboortegewicht. Moeders met een laag B12-gehalte hebben ook meer kans op een miskraam of vroeggeboorte.

Vrouwen met een laag vitamine B12-gehalte hebben drie keer zoveel kans op een kind met aangeboren afwijkingen.

Vitamine B12 is een essentiële voedingsstof voor de neuronen in de hersenen. Hersenatrofie, wat verwijst naar het verlies van neuronen in de hersenen, wordt in verband gebracht met geheugenverlies en dementie.

In een gerandomiseerd onderzoek toonden oudere volwassenen met beginnende dementie die vitamine B12 supplementen kregen om hun homocysteïnegehalte in het bloed te verlagen, een langzamere cognitieve en klinische achteruitgang.

Een ander onderzoek toonde aan dat lage B12-spiegels, zelfs binnen het normale bereik, bijdragen aan slechte geheugenprestaties.

Er zijn meer onderzoeken nodig voordat onderzoekers zeker kunnen zijn van de invloed van B12-supplementen op geheugenverlies en dementie.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B-12 voor volwassenen is 2,4 microgram.

Vitamine B12 komt ook voor in dierlijke producten, zoals eieren, vlees, vis, gevogelte, melk en sommige voedingsgistproducten. Vitamine B12 komt van nature niet voor in de meeste plantaardige voedingsmiddelen, dus verrijkte ontbijtgranen worden aanbevolen voor vegetariërs.

https://nieuws.marokko.nl/92537/wat-is-vitamine-b12-en-waar-zit-het-in