Een warmtepomp is een installatie die als doel heeft om, redelijk zuinig, een ruimte te verwarmen. Ze komen voor in verschillende vormen en maten waarvan een van de meest voorkomende de lucht/lucht warmtepomp is. Het principe van een warmtepomp is dat warmte wordt onttrokken uit het milieu waarna deze warmte door middel van natuurkundige principes omgezet wordt in nog meer warmte. Maar wat zijn eigenlijk toepassingen van een warmtepomp? Hieronder worden er een paar kort besproken.
VerwarmenDe eerste en gelijk ook de meest voor de hand liggende toepassing voor de warmtepomp zit al in de naam; verwarmen. De meeste warmtepompen zijn een stuk zuiniger dan alternatieven als een CV ketel, zeker naarmate er meer verwarmd moet worden. Daarom wordt ook in de bouw veelvuldig gebruik gemaakt van warmtepompen. Hoe groter namelijk de ruimte om te verwarmen, hoe relatief zuiniger de warmtepomp is.
DroogprocessenIn de industrie zijn soms droogprocessen nodig. Bijvoorbeeld lucht kan gedroogd worden. Maar ook een droger bijvoorbeeld maakt gebruik van dezelfde principes. Vochtige lucht bevat veel warmte, deze warmte kan dan gebruikt worden om lucht droog te maken.
PasteurisatiePasteurisatie is een soort van laten koken. Het idee hierachter is dat de bacteriën in een product gedood worden zodat het product een stuk langer houdbaar is. Warmtepompen zijn heir uitermate voor geschikt, want er moet een temperatuur tot boven 70 graden Celsius bereikt worden.
Naast deze processen kan een warmtepomp nog voor veel meer toepassingen ingezet worden. Denk aan het verwarmen of juist verkoelen van grote ruimtes als bouwplaatsen. Maar ook kleinere ruimtes als een huis kunnen hiermee verwarmd of verkoelt worden. De haalbaarheid van een warmtepomp hangt af van verschillende factoren, waaronder het temperatuurverschil tussen de warmtebron en het te verwarmen proces, de aanpassingen die nodig zijn voor installatie van de warmtepomp en de capaciteit en belasting van de warmtepomp. Het kan wijzer zijn te kiezen voor een ander verwarmingssysteem.
|