Seed Search Service
Home / Gardening

Soorten verf

Vroeger, in de Middeleeuwen, waren er maar een paar middelen gebruikelijk om kunst mee te maken. Als je ging schilderen, schilderde je op een doek met olieverf en kwasten van varkenshaar. Als beeldhouwer maakte je beelden uit marmer of vergelijkbaar steen. Als architect maakte je jouw gebouw uit steen of hout. Veel variatie was er niet. Hoe anders is dat vandaag de dag. Niet langer zijn wij gebonden aan deze regels die er over kunst bestonden. Neem bijvoorbeeld een de competitie op Zandvoort. Elk jaar komen kunstenaars bij elkaar om daar kun standbeeld uit zand te sculpteren. En in de winter is er in het zuiden van het land een expositie met ijssculpturen. Dat is nogal anders werken dan marmer. 

 

Ook voor verf zijn er verschillende soorten. Omdat niet langer iedereen op doek schildert, zijn er nieuwe verfsoorten nodig om een mooi effect te krijgen. 

  1. Olieverf

Olieverf is nog steeds een populaire soort verf om te gebruiken. Dit komt omdat het de beste verfsoort voor zowel paneel als doek is. Voor mooie landschappen of portretten is dit nog altijd de mooiste optie.

  1. Acrylverf

Acrylverf is een stuk makkelijker te bewerken dan olieverf en kan ook op veel meer oppervlakken gebruikt worden. Dit komt omdat deze verf te mengen is met water, in tegenstelling tot olieverf. Op paneel is acryl erg mooi, maar ook op papier komt het erg mooi uit.

  1. Leerverf

Als je wilt leer kleuren, dan heb je lederverf nodig. Dit is bijvoorbeeld voor kunst in auto’s of op meubilair. 

  1. Spuitverf

Als je buiten komt, kan je er niet omheen. Overal waar je kijkt, zie je wel graffiti. Graffiti is natuurlijk illegaal, dus om het te maken heb je verf nodig waarmee je snel kan werken. Met spuitverf kan dit. Het is makkelijk te gebruiken en vult in korte tijd grote oppervlaktes. 

 

https://www.leerverfshop.nl/