Een scriptie laten nakijken door een professioneel bureau is altijd een goed idee. Een bureau als Scriptium kan jouw scriptie nakijken tegen een scherpe prijs. Ze corrigeren dan alle taal- en structuurfouten en de scriptie, en geven zelfs feedback op de inhoud zodat je vervolgens zelf de tekst helemaal kan optimaliseren. Deel van een correcte scriptie is ook de bronverwijzing. Er zijn veel verschillende stijlen, met als populairste stijl APA.
Tip 1: APA-vermeldingen in de tekst Dat je je scriptie nakijkt en dan ook de bronnenlijst controleert, is natuurlijk duidelijk. Daar hoeven we je niet op te wijzen. Maar kijk je ook naar de vermeldingen in de lopende tekst? Vaak wordt dat over het hoofd gezien en dat is natuurlijk slordig. Als je jouw bronnen controleert, kijk je dan ook naar de correcte spelling van namen? Staan alle komma’s en punten op de goede plek? Valt de parenthese binnen de zin of juist buiten? Heb je wel echt achter elk stukje informatie een bronverwijzing geplaatst. Vooral dat laatste is natuurlijk cruciaal. Als je feitelijk iets weergeeft, moet daar altijd een bron bij. Doe je dat niet, dan is er misschien sprake van onbedoelde plagiaat.
Tip 2: verwerking van tabellen en grafieken Vergeet ook niet om de eventuele tabellen, grafieken en afbeeldingen in je scriptie op de juiste manier te verwerken. Dat is ook onderdeel van een complete en juiste APA-verwijzing. Elke afbeelding, grafiek of tabel moet voorzien worden van een titel, een nummer en een vermelding van waar je de afbeelding gevonden hebt of waar de tabel vandaan komt. In het geval van afbeeldingen komt er dus een bronvermelding bij; je hebt de afbeelding immers waarschijnlijk ergens vandaan gehaald. Bij een zelfgemaakte tabel dien je te vermelden dat je die dus zelf hebt opgesteld op basis van gegevens. Vergeet ook niet de bronnen van afbeeldingen in je literatuurlijst te vermelden. Een corrector van Scriptium zal als hij/zij de scriptie nakijkt ook controleren of deze zaken kloppen.
Tip 3: bronnenlijst vergelijken Een scriptie schrijven is een doorlopend proces, en naarmate de maanden vorderen en je tekst steeds langer wordt, wil er nog wel eens iets veranderen. Tekstdelen worden geschrapt, nieuwe delen worden erbij geschreven, en zeker na de feedback op je scriptie van de scriptiebegeleider, wil er nog wel eens iets veranderen. Het is dan vrij gemakkelijk om geen kloppende bronnenlijst meer te hebben. Daarom adviseren wij: houdt je bronnenlijst naast de verwijzingen in de lopende tekst en andersom. Staan alle bronnen die je in je tekst vermeldt ook echt in de lijst? En staan er andersom geen overbodige bronnen in je lijst die nergens in de tekst zijn terug te vinden? Het gebeurt veel te vaak dat verdwaalde verwijzingen in de tekst niet terug te vinden zijn in de lijst. En dan pleeg je dus onbedoeld plagiaat. Andersom is minder een ramp, dat staat gewoon slordig. |
https://scriptium.nl/ |